Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Polazna
sreda, 24 april 2013 09:20

Završen W-tech projekat Instituta Goša

Završen W-tech projekat Instituta Goša Završen W-tech projekat Instituta Goša 2013.

Institut Goša d.o.o. i Privredna komora Srbije, pod pokroviteljstvom Delegacije  Evropske unije u Republici Srbiji, obeležili su završetak projekta „W-Tech“- Centar za inovacije i transfer tehnologija u zavarivanju, nauci o materijalima i primeni inženjerskih softvera“ finansiranog od strane Evropske unije, kroz Program regionalnog društveno-ekonomskog razvoja 2 (RSEDP 2), a čiji osnovni cilj je bio unapređenje uslova za održiv ekonomski rast i razvoj ljudskih resursa u Braničevskom i  Podunavskom okrugu, centralnoj Srbiji i južnom Banatu.

Projekat je trajao 27 meseci. Ukupna vrednost projekta je iznosila preko 755.000 €, od čega je učešće Evropske unije iznosilo 680.000 €.

Nosilac projekta bio je Institut Goša, a partneri u projektu bili su Regionalna razvojna agencija „Braničevo i Podunavlje”, Tehnološki fakultet, Sør-Trøndelag, Univerzitet u Trondheimu (HiST), Univerzitet u Beogradu sa svojim fakultetima i institutima i Privredna komora Srbije. Pored njih, na projektu su učestvovali  i Nacionalni institut za istraživanje i razvoj u zavarivanju i ispitivanju materijala - ISIM Temišvar, Rumunija i Institut "Jozef Stefan" iz Slovenije.

 

Na završnoj konferenciji projekta predstavljeni su rezultati i brojni uspesi, a o njima su govorili Mihailo Vesović, popredsednik Privredne komore Srbije, prof. dr Ivica Radović pomoćnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Andrew Headey, predstavnik Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Zlatan Milutinović, zamenik vođe projekta i direktora Instituta Goša i dr. Nicolae Farbas iz Nacionalnog instituta za istraživanje i razvoj u zavarivanju i ispitivanju materijala - ISIM Temišvar, Rumunija kao predstavnik partnera.

U okviru rezultata projekta modernizovane su 2 laboratorije (mehanička i metalografska) i  3 prostorije za treninge (konferencijska sala, kompjuterska učionica i prostor za nove treninge u oblasti unapređenih tehnologija zavarivanja), ukupne veličine oko 1000 m2, locirane u Smederevskoj Palanci. Znatno je poboljšana energetska efikasnost poslovnog prostora , a kupljena je i oprema za zavarivanje za nove trening programe  u oblasti 3 unapređene tehnike zavarivanja.

U sklopu programa instaliran je specijalni inženjerski softver i kupljena je odgovarajuća prateća (noseća) oprema i softveri za oblikovanje alata.

Zahvaljujući W-Tech projektu razvijena su 4 nova trening programa za proizvodnu industriju i inženjering kroz koje je obučen kako sam kadar Instituta Goša tako i instruktori zavarivanja, inženjeri, istraživači u oblasti svetlosne i elektroktronske mikroskopije i brojni drugi korisnici ovog programa.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 ljudi poslovnih partnera Instituta Goša, predstavnika privrednih društava iz metalne industrije i naučno obrazovnih ustanova.

 

Prezentacija rezultata projekta W-tech

Link projekta W-tech: www.w-tech.rs

Proširena vest na sajtu projekta - ovde

Saopštenje za medije - ovde

Media kliping:

Privredna komora Srbije - ovde...

Regionalna privredna komora Požarevac - ovde...

 

 

Kalendar

Novembar 2018
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
You are here Polazna