Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Novosti
Novosti

29.06.2017

Obaveštavamo sve zainteresovane, potencijalne kandidate da je kroz projekat Podsticanje zapošljavanja mladih otvoren za prijave novi Konkurs za obuke u zavarivanju.

O detaljima Konkursa se možete upoznati na stranicama sajta projekta ovde... ili možete preuzeti dokument ovde...

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih sprovodi se u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Nemačke u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Projekat sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju poznatija pod nazivom GIZ.

 

Svi detalji u

vezi sa obukom, kao i formular za prijavljivanje nalaze se na stranici:

http://odskoledoposla.org/obuka-za-zavarivace/

Poštovani,

Institut Goša, u ponedeljak 19.juna sa početkom u 9 sati nastavlja seriju kurseva iz oblasti ispitivanja zavarenih spojeva metodama bez razaranja i to kursem za penetrantsku kontrolu (PT). Kurs se održava u prostorijama Instituta Goša u Smederevskoj Palanci i izvodiće ga eminentni predavači i stručnjaci kako iz Instituta Goša, tako i naši saradnici iz Beograda i Pančeva.

Tema RT kursa je  penetrantska kontrola zavarenih spojeva, odlivaka, i otkovaka u industrijskom sektoru i sudovima pod pritiskom.

Sertifikaciju osoblja obaviće CECH Trnava, firma iz Slovačke, prema standardu 17024, čiji su sertifikati priznati u Evropi i svetu.

Nastava će se odvijati u sledećim terminima 19., 22., 23.,24. i 25 juna, kada će se obaviti završni ispit.

Kurs će pohađati kandidati iz GOŠA FOM, GOŠA FSO Simićevo, Monting iz Makedonije, Grapps i Instituta Goša.

Da podsetimo, u Institutu Goša je krajem maja uspešno završen kurs za ispitivanje zavarenih spojeva bez razaranja za vizuelniu kontrolu (VT), koji je pohađalo 20 kandidata. Nivo kursa je ocenjen najvišom ocenom od strane kandidata i od strane kompanija koje su ih poslale na ovaj edukativni kurs.

Osim obuke zavarivača, međunarodnih inženjera (IWE), tehnologa (IWT) i inspektora zavarivanja (IWI-C) koja ima višedecenijsku tradiciju u Institutu Goša sa više hiljada obučenih zavarivača, ovim kursevima za ispitivanje materijala bez razaranja Institut Goša je proširio lepezu svojih usluga na tržištu i nametnuo se kao respektabilni autoritet u ovoj oblasti.

Poštovani,

Želimo da Vas informišemo da Institut Goša, u ponedeljak 29. maja sa početkom u 9 sati, otpočinje seriju kurseva iz oblasti ispitivanja zavarenih spojeva metodama bez razaranja i to za: vizuelnu kontrolu (VT), penetrantsku (PT), magnetnu (MT) i ultrazvučnu (UT). Kursevi će se održati u prostorijama Instituta Goša u Smederevskoj Palanci i izvodiće ih eminentni predavači i stručnjaci kako iz Instituta Goša, tako i naši saradnici iz Beograda i Pančeva.

Prvi kurs je za vizuelnu kontrolu (VT), tema je dimenziona kontrola zavarenih spojeva, odlivaka i otkiovaka. Kurs će pohađati 13 kandidata i međunarodnog je karaktera. Kandidati su iz poznatih kompanija kao što je Sloga Metal, Vahali, Grapps, Goša FOM, Monting Makedonija, TMS CEE d.o.o., Institut Goša. Ovi kursevi se izvode zajedno sa partnerima iz Slovačke CECH ZVÁRAČSKÝCH ODBORNÍKOV iz Trnave, koji su sertifikovani prema standardu 17024, a sertifikati koji se dobijaju su međunarodnog karaktera i u skladu sa standardima EN ISO 97122012.

Osim obuke zavarivača, međunarodnih inženjera (IWE), tehnologa (IWT) i inspektora zavarivanja (IWI-C) koja ima višedecenijsku tradiciju u Institutu Goša sa više hiljada obučenih zavarivača, ovim kursevima za ispitivanje materijala bez razaranja Institut Goša je proširio lepezu svojih usluga na tržištu i nametnuo se kao respektabilni autoritet u ovoj oblasti.

Poštovani poslovni partneri,

Obaveštavamo Vas da Institut Goša tradicionalno i ove godine nastupa na 61.Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća i nalaziće se u Hali III na štandu Privredne komore Srbije. Izaćićemo sa programom koji karakteriše usluge Instituta Goša.

Pozivamo sve naše poslovne partnere, prijatelje i poslovnu javnost da nas posetite  na Sajmu i da u direktnim kontaktima sa našim predstavnicima dobijete objektivne i pravovremene informacije o mogućnostima i poslovnim planovima u narednom periodu.

Međunarodni Sajam tehnike i tehničkih dostignuća, počinje na Beogradskom sajmu u punedeljak 15.maja i trajaće do petka 19.maja pod sloganom „Tempo budućnosti“. Na izlagačkom prostoru od 20.000m2, sa više od 500 domaćih i stranih izlagača i 30 država iz Regiona, Evrope, Azije i Afrike, predstaviće posetiocima Sajma najsavremenija dostignuća iz oblasti telekomunikacija, robotike, softvera i industrijskog inženjeringa.

Obaveštavamo sve zainteresovane da je kroz projekat Podsticanje zapošljavanja mladih otvoren za prijave novi Konkurs za obuku u zavarivanju.

O detaljima konkursa se možete upoznati na stranicama sajta projekta ovde ... ili možete preuzeti dokument ovde ...

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih sprovodi se u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Nemačke u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Projekat sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Svečana dodela Sertifikata

Danas su svečano uručeni Sertifikati dvanaestorici svršenih polaznika obuke za tri konvencionalnalna postupka zavarivanja. Svečanost je održana u prostorijama trening centra Instituta Goša u Smederevskoj Palanci.

Svečanom uručenju prisustvovli su predstavnici GIZ predvođeni gospodinom Heinz-Dieter Harbers, višim menadžerom Programa za održivi ekonomski razvoj GIZ u Srbiji i predstavnici Instituta Goša.

Interesovanje za zapošljavanje obučenih mladih ljudi iskazalo je 14 istaknutih kompanija iz Srbije.

 

- Saopštenje GIZ za medije možete pogledati ovde …

- Vest na sajtu GIZ možete pogledati ovde ...

- Vest na sajtu eKapija možete pogledati ovde …

- Vest i TV prilog na sajtu Palanka Danas možete pogledati ovde ...

- Vest na sajtu TV Jasenice možete pogledati ovde ..., a TV prilog na YouTube kanalu

 

- Blok u RTS emisiji "Ovo je Srbija" od 26.12.2016.

(počev od 13:09)

četvrtak, 22 decembar 2016 11:36

Informacija za medije

Saradnja Instituta Goša i GIZ na projektima nemačko-srpske razvojne saradnje


Poštovani,

 

Želimo da vas informišemo da Institut Goša d.o.o. za obavljanje naučnoistraživačkih i razvojnih poslova, sa sedištem u Beogradu, Milana Rakića 35, već drugu godinu za redom, ima veoma uspešnu saradnju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, poznatom pod nazivom GIZ, koju finansira Nemačka vlada, na realizaciji projekata iz oblasti održivog ekonomskog razvoja i reforme srednjoškolskog stručnog obrazovanja mladih.

U 2015.godini realizovali smo kurs pod nazivom Metode zavarivanja – teorijska i praktična nastava. Seminar je realizovan za potrebe nastavničkog kadra u oblasti zavarivanja za sedam škola u Srbiji, koji je pohađao 21 nastavnik. Prijavljene su bile škole iz Kraljeva, Obrenovca, Subotice, Kragujevca, Mladenovca, Požege, Lazarevca i Pećinaca. Projekat je podrška reformi obrazovnog sistema u Srbiji u 2016.godini i dualnom obrazovanju na čemu posebne napore ulaže i Vlada Republike Srbije, a u čemu ima podršku privrednika u Srbiji.

Anketirani nastavnici, koji su pohađali kurs, posebno su pohvalili organizaciju i stručnost instruktora i ekspertskog tima Instituta Goša, i posebno kvalitet usvojenog znanja.Nakon ovako dobrih ocena i sugestija kandidata, za istu grupu nastavnika organizovan je i održan u aprilu 2016 kurs posvećen ispitivanju zavarenih spojeva metodama bez razaranja.

U 2016.godini realizovan je seminar u oblasti zavarivanja za još 18 nastavnika iz škola na teritoriji Republike Srbije. Učestvovali su nastavnici/ce Tehničkih i Mašinskih škola iz Zemuna, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Niša, Vlasotinca, Vladičinog Hana i Guče. Cilj seminara je da se poveća stepen usvojenog znanja u privredi, ali i da se da prioritet primeni nauke, istraživanju, razvoju i inovacijama. Takođe, u 2016.godini realizovana je i obuka za 12 kandidata iz Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jablaničkog okruga, uzrasta od 18 do 35 godina, a obučavali su se za tri konvencionalna postupka zavarivanja. Dobijanjem Sertifikata 26.decembra u Institutu Goša u Smederevskoj Palanci imaće prilike da svoje znanje i praktično primene u domaćim i inostranim kompanijama.

Svečanom uručenju prisustvovaće i gospodin Heinz-Dieter Harbers, Viši menadžer Programa za održivi ekonomski razvoj GIZ u Srbiji, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije.

Institut Goša i u narednom periodu očekuje nastavak uspešne sardnje sa ovom nemačkom organizacijom na novim projektima, upravo koristeći stručnost i znanje svojih kadrovskih potencijala koji su od osnivanja 1978.godine do danas realizovali mnogobrojne projekte samostalno i sa drugim institutima, institucijama i privredom  Republike Srbije, a koje finansira Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj ili privreda neposredno. Pored domaćih, Institut Goša je učestvovao i na evropskim projektima od kojih je najznačajniji bio W-tech, Centar izvrsnosti za nove tehnologije zavarivanja, nauku o materijalima i primenu softvera.

Paralelno realizujući istraživački rad Institut Goša uspešno posluje u oblasti industrijskog inženjeringa pa je u specijalnosti zavarivanja i ispitivanja materijala sertifikovan kao Centar za obuku osoblja u zavarivanju, kao odobreno trening telo (ATB), za međunarodne inženjere zavarivanja (IWE), tehnologe zavarivanja (IWT) i inspektore zavarivanja (IWI-C).

OBUKA ZA NASTAVNIKE ŠKOLA U SRBIJI

Cilj projekta je poboljšanje upošljivosti svršenih učenika u trogodišnjim zanatskim profilima, uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja.

Seminar pod nazivom Metode zavarivanja – teorijska i praktična nastava, organizovan krajem juna i početkom jula 2015. godine za dvadeset jednog nastavnika u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka Vlada, a sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, nastavlja se i u ovoj godini u Institutu Goša.

Seminar je organizovan za potrebe nastavničkog kadra u oblasti zavarivanja za sedamnaest polaznika iz škola na teritoriji Republike Srbije. Učestvuju nastavnici/ce tehničkih i mašinskih srednjih škola iz Zemuna, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Niša, Vlasotinca, Vladičinog Hana i Guče.

Projekat je podrška reformi srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji u narednom periodu i uvođenju dualnog obrazovanja, odnosno naporima koje čini Vlada Republike Srbije na planu poboljšanja školskog sistema, u želji da se poveća stepen primene usvojenog znanja u privredi, ali i da se da prioritet primeni nauke, istraživanju, razvoju i inovacijama.

Inače, Institut Goša je i za prethodnu saradnju sa GIZ-om imao veoma visoke ocene pri realizaciji ovog seminara, o čemu govori pismo koje je direktoru Instituta Goša Mirku Ličini, uputio koordinator programa Održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, Heinz-Dieter Harbers:  „S obzirom na to da je cilj projekta poboljšanje upošljivosti svršenih učenika u trogodišnjim zanatskim profilima uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja, angažovanje Instituta Goša je za projekat od velikog značaja počev od modernizovanja obrazovnog profila bravar-zavarivač pa do realizovanja teoretsko-praktičnih obuka posebno prilagođenih potrebama nastavnika. Obuke uključuju i korisne savete na temu novih metoda u zavarivanju, opreme koja prati nove tehnološke tendencije kao i bezbednosti na radu u oblasti zavarivanja. Primetno je veliko zadovoljstvo svih škola čiji nastavnici su učestvovali na obukama“, navodi se u pismu.

Podsećamo da je programom seminara za nastavnike predviđen teoretski i praktični deo koji se realizuje u Centru za zavarivanje u Smederevskoj Palanci, a prema rečima projektnog menadžera Ivana Stojanovića, stepen i kvalitet nastave i usvojenog znanja na ovom seminaru je na zavidnom nivou, što je i kvalifikovalo Institut Goša da i ove godine nastavi uspešnu saradnju sa nemačkim GIZ-om.

U Institutu Goša je u toku i obuka u organizaciji još jednog projekta nemačko-srpske razvojne saradnje - „Podsticanje zapošljavanja mladih. Obuka je počela početkom septembra meseca i trajaće do kraja ove godine, a pohađa je dvanaest kandidata iz Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jablaničkog okruga. Mladi uzrasta između 18 i 35 godina, obučavaju se za tri postupka zavarivanja, a imaće prilike po završetku kursa da svoje znanje i praktično primene u domaćim i inostranim kompanijama.

Press kliping: E-kapija

Krajem oktobra meseca u institutu Goša, veoma uspešno je okončan kurs za međunarodne inspektore u zavarivanju, IWI-C.

Već 3.11.2016 je svečano otvoren dvanaesti po redu kurs za međunarodne inženjere u zavarivanju, IWE i jedanaesti kurs za međunarodne tehnologe u zavarivanju, IWT koji se izvode prema programu Međunarodnog instituta za zavarivanje (IIW) i Evropske federacije za zavarivanje (EWF).

Kurs je otvorio direktor Instituta Goša Mirko Ličina, dipl. inž. sa timom saradnika. Kurs se završava krajem maja 2017. godine.

ponedeljak, 26 septembar 2016 09:19

Otpočeo je novi kurs IWI-C u Institutu Goša

U prostorijama Instituta Goša 24.septembra je otpočeo novi kurs za inspektore u zavarivanju, IWI-C. Pozdravne reči polaznicima su uputili direktor Instituta Goša, Mirko Ličina, dipl. inž. i dr Vencislav Grabulov, izvršni rukovodilac DUZS Cert-Pers. Kurs pohađa trinaestoro polaznika.

Strana 2 od 17

Kalendar

Novembar 2018
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
You are here Novosti