Institut Gosa

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Povećati slova
 • Default font size
 • povećavanje slova
 • Latinica
 • English
Novosti
Novosti

JAK PULS - SLOGAN SAJMA

I ove godine Institut Goša učestvuje na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji će se održati od 16. – 20. maja na beogradskom sajmu (hala2 nivo B, stand 12).

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, a velika pažnja biće posvećena inovativnim privredama. Kao što je poznato, naredna 2017.godina protećiće u znaku inovacija i novih tehnologija, imajući u vidu da samo uspešna saradnja nauke i privrede povećava inovativni potencijal i podstiče ekonomski razvoj zemlje. Ovogodišnji Sajam odvijaće se pod sloganom „Jak puls“, a Institut Goša će tradicionalno prikazati svoje istraživačke projekte i nova dostignuća u oblasti zavarivanja i ispitivanja materijala.

Pozivamo poslovne partnere, mlade istraživače i prijatelje Instituta Goša da nas posete na štandu u halama beogradskog sajma.

petak, 22 april 2016 16:17

Međunarodni Sajam privrede - Mostar

IZLAGALE VELIKE SRPSKE KOMPANIJE

Privredna komora Srbije organizovala je predstavljanje srpskih kompanija u okviru nacionalnog štanda Srbije na Međunarodnom Sajmu privrede Mostar 2016., koji se održavao od 12. - 16.aprila ove godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Na Sajmu je učestvovala i delegacija Instituta Goša koju je predvodio direktor Mirko Ličina, dipl.inž.maš.

Međunarodni Sajm privrede u Mostaru je najveća privredna manifestacija u BIH, a na ovogodišnjem, XIX po redu, na površini od 30.000m2 predstavljeni su izlagači iz 24 zemlje, a zemlja partner je bila Turska.

Bosna i Hercegovina predstavlja jednog od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a Mostarski Sajam je bila jedinstvena prilika da izvoznici iz Srbije predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz BIH i izlagačima iz drugih zemalja.

Srbiju je na ovom Sajmu predstavljalo deset kompanija, a među njima i Institut Goša koji se posetiocima Sajma i partnerima predstavio preko promotivnog i marketinškog materijala kao i neposrednim kontaktima sa posetiocima.

USPEŠNI BILATERALNI RAZGOVORI PRIVREDNIKA

U okviru održavanja Devetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Republike Belorusije, kojom sa srpske strane predsedava ministar privrede Željko Sertić, u Minsku je od 29.-30.marta organizovan Poslovni savet za saradnju i bilateralni razgovori privrednika. U delegaciji od više od stotinu privrednika Institut Goša predstavljao je direktor Mirko Ličina. Privrednu komoru Srbije predvodio je predsednik PKS Marko Čadež. Potpisano je više sporazuma i ugovora o saradnji dveju zamalja, a najviše interesovanja za širenje poslovanja bilo je u oblasti mašinske, ali i tekstilne industrije. Cilj Poslovnog foruma je da se pronađu dobri partneri za srpske kompanije i da one pronađu zajedničke interese sa beloruskim kolegama i prošire posao na ovom tržištu. Posebno je značajno to da su na Forumu pored poslovnih susreta predstavnika kompanija bile organizovane i neposredne posete značajnim beloruskim preduzećima i proizvođačima.

Institut Goša je u okviru svoje delatnosti, uključujući pre svega usluge ispitivanja i kontrole materijala, ali i usluga u zavarivanju tražio šanse na ovom značajnom tržištu.

Laseri u službi zaštite kulturne baštine

U cilju zaštite kulturne baštine, u Međunarodnom centru za zaštitu kulturne baštine Instituta Goša, u toku su istraživanja optimizacije procesa čišćenja muzejskih eksponata laserom. Osim toga, cilj istraživanja je i povećanje bezbednosti primene laserskih metoda po osoblje koje radi sa laserom.

Ispitivanja na procesima laserskog čišćenja kamena, metala, stakla i tekstila se sprovode u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju, Institutom za fiziku, Institutom Vinča, Etnografskim muzejom, Tehnološko-metalurškim i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Svaki muzejski eksponat je jedinstven problem i zahteva interdisciplinarnu studijsku analizu sastava i stanja materijala kao i izbor laserskih parametara, u skladu sa osobinama materijala i mehanizmom čišćenja koji se javlja.

Rezultati istraživanja publikovani su kroz zbornike domaćih i međunarodnih konferencija i mnogobrojne domaće i vrhunske međunarodne naučne časopise, a u toku je i izrada doktorske disertacije iz ove oblasti, Bojane Radojković, istraživača saradnika Instituta Goša.

ŠIRENJE POSLOVNE SARADNJE INSTITUTA GOŠA

Delegacija Instituta Goša koju je predvodio direktor Mirko Ličina, dipl.inž., sa saradnicima Zlatanom Milutinovićem, dipl.inž., i Milanom Prokolabom, dipl.inž.u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju poznatom pod nazivom GIZ, posetila je Institut za zavarivanje SLV Mannheim i Institut GSI SLV iz Duisburga, trening centar za obuku zavarivača. Poseta je realizovana u periodu od 22 do 25 februara tekuće godine, a u delegaciji su pored predstavnika Instituta Goša bili i predstavnici GIZ-a iz Beograda, sa kojima je Institut Goša u prošloj godini veoma uspešno realizovao jedan projekat iz oblasti dualnog obrazovanja.

Domaćini Instituta SLV MANNHEIM bili su direktor dr Helmut Nies i zamenik direktora Michael Schubert, a ispred Instituta GSI SLV iz Duizburga u trening centru za obuku zavarivača GSI SLV BZ Rhein-Ruhr u Oberhausenu goste su primili gospodin Heinz M. Klein i Holger Rautert.

Cilj posete je bila promocija Instituta Goša, njegove delatnosti i kapaciteta laboratorija, i traženje mogućnosti za saradnju sa Institutima za zavarivanje iz Mannheima I Duisburga odnosno centrom u Oberhausenu.

OBRAZUJU KADROVE ZA PRIVREDU

U Institutu Goša u toku je jedanaesti Kurs IWE i deseti IWT, koji su otpočeli u oktobru mesecu prošle godine, a završavaju se početkom maja ove godine.

Ovi kursevi organizovani su u saradnji sa Mašinskim fakultetom iz Niša i imaju 21 polaznika. Kursevi za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja održavaju se prema programu i pravilima Međunarodnog instituta za zavarivanje IIW (Doc. IAB-001r4-10, Doc. IAB-252r1-11) i Evropske federacije za zavarivanje (EWF). Pripadaju jedinstvenom i sveobuhvatnom sistemu obrazovanja, obuke, kvalifikacije i sertifikovanja koji se primenjuje na pojedince i kompanije, i koji je usaglašen na svetskom nivou.

Jedanaesti kurs IWE i deseti IWT otpočinju 29.10.2015.

Obaveštavamo Vas da Institut GOŠA organizuje i ove školske godine kurs za međunarodne inženjere zavarivanja
(IWE) i međunarodne tehnologe zavarivanja (IWT), jedanaesti po redu, sa početkom 29.10.2015. u prostorijama Instituta.

DEMONSTRIRANA PRIMENA NAUKE U PRAKSI

Regionalna privredna komora Požarevac, Kancelarija u Smederevu i Institut Goša iz Beograda, realizovali su prezentaciju delatnosti Instituta Goša sa akcentom na naučno-istraživačkoj delatnosti i konkretnoj primeni nauke u praksi. Projekti su finansirani od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, ali je bilo reči i o primeni savremenih tehnoloških rešenja u zaštiti kulturne baštine i zavarivanju u privredi na kojima je Institut Goša radio proteklih meseci. Prezentacija je održana 30.septembra 2015. U Smederevu u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

petak, 18 septembar 2015 09:33

U Smederevu održan Okrugli sto

Upotreba sekundarnih sirovina za potrebe putne infrastrukture

Regionalna privredna komora Požarevac, kancelarija u Smederevu, je 15.09.2015., organizovala Okrugli sto pod nazivom – "Upotreba sekundarnih sirovina (pepela i šljake) iz javnih i velikih preduzeća za potrebe putne i građevinske infrastructure u Srbiji". Okrugli sto je održan u Smederevu u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Na skupu su detaljno i precizno referisali izlagači:

 • Đorđe Višić, Savetnik u Sektoru za strateško planiranje i upravljanje infrastrukturnim projektima u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,
 • Zoran Tešić, Samostalni savetnik u odeljenju za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine,
 • Dušan Panić, Šef laboratorije za geomehaniku u Institutu za puteve Srbije,
 • Mr. Dušan Stokić, Rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine u Privrednoj komori Srbije,
 • Siniša Mitrović, Samostalni savetnik za domaće i EU propise u zaštiti životne sredine u Privrednoj komori Srbije,
 • Zoran Travica, Rukovodilac deponije pepela u Termoelektrani Kostolac i
 • Ljubica Drejk, Generalni menadžer za zaštitu životne sredine u Železari Smederevo.

Najbitnije informacije su bile vezane za Uredbu Republike Srbije o korišćenju pepela koja daje pravni okvir za upotrebu pepela u infrastrukturnim radovima, sa akcentom na višestrukoj koristi – upotreba obnovljivih sirovina, niska cena, zaštita čovekove okoline, oslobađanje obradivih površina, koje su sada deponije, a mogu da se koriste za uzgoj različitih poljoprevrednih kultura..

Na Okruglom stolu pored izlagača aktivno učešće su uzeli i organizator, članovi Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora RPK Požarevac, preduzeća i firme iz regiona, predstavnici lokalnih samouprava i predstavnici medija. Institut Goša je takođe aktivno učestvovao u diskusiji, predvođen dr Pavlom Hadžićem, naučnim saradnikom.

 

Strana 3 od 17

Kalendar

Jul 2018
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
You are here Novosti