Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Novosti
Novosti

CISTERNE PO STANDARDIMA EU

Institut Goša, Gasteh d.o.o. iz Inđije, i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu u narednom periodu će raditi na usklađivanju tehničkih zahteva sa zahtevima Evropske unije, na postojećim cisternama u Srbiji. Planira se da Institut Goša radi na većem broju cisterni, i to u delu zavarivanja i ispitivanja zavarenih spojeva bez razaranja, koje će obaviti laboratorije Instituta Goša. Nadzor nad ovim poslovima obavljaju stručnjaci sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. Probna cisterna koju je radio Institut Goša uspešno je prošla sve neophodne testove.

Zavarivanje se odvija u Gastehu u Inđiji.

Treba reći da je Institut Goša opremljen za ove poslove svom neophodnom savremenom opremom.

Krajem meseca Institut Goša je primio i veoma vrednu donaciju od DAIHEM VARSTROJ iz Slovenije, firme koja je u vlasništvu japanaca, a reč je o aparatu za zavarivanje poslednje genercije, čija se vrednost procenjuje na 10.000€, i poseduje izuzetne performanse.
U Institutu Goša se priprema prezentacija ovog aparata za javnost.

Palanačke novine o donaciji Institutu Goša iz Japana

OBUKA ZA NASTAVNIKE ŠKOLA

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, poznatija pod nazivom GIZ i Institut Goša iz Beograda, realizuju seminar za potrebe nastavničkog kadra u oblasti zavarivanja za sedam škola na teritoriji Republike Srbije. Teorijska nastava je u toku, i izvodi se u Beogradu, a predavači su stručnjaci Instituta Goša. Praktični deo je u Centru za obuku zavarivača u Smederevskoj Palanci, početkom jula meseca.

Seminar pohađa 21 nastavnik, a celokupan projekat finansira ova poznata nemačka organizacija. Prijavljene su škole iz Kraljeva, Obrenovca, Subotice, Kragujevca, Mladenovca, Požege, Lazarevca i Pećinaca. Seminar je podrška dualnom obrazovanju, na kome će se insistirati u budućem obrazovnom sistemu Srbije, a koji je pokazao izuzetne praktične rezultate u Nemačkoj i Austriji, i stimulisao poznate kompanije i preduzeća da budu neposredni akteri u ovom procesu.

petak, 29 maj 2015 12:19

Prijem u Skupštini grada Beograda

BEOGRAD OBELEŽIO SPASOVDAN

U starom dvoru 21.maja, održan je prijem povodom gradske slave – Spasovdana, a tom prilikom, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručili su austrijskom piscu Peteru Handkeu Povelju počasnog građanina Beograda.

Prijemu u Skupštini grada prisustvovali su i direktori gradskih preduzeća, predstavnici kulturnog, političkog i javnog života prestonice i ugledni građani. Svečanom prijemu prisustvovao  je  i direktor Instituta Goša, Mirko Ličina, dipl.inž., koji je u ime zaposlenih, kao i u svoje lično ime, gradonačelniku Beograda gospodinu Siniši Malom, čestitao gradsku slavu i poželeo puno uspeha u daljem radu

Nacionalni istraživačko – razvojni institute za zavarivanje i ispitivanje materijala, ISIM, iz Temišvara organizuje Međunarodni sajam 2015: Inovacije u zavarivanju i IBR-u” od 3. do 5. juna 2015.god. Događaj se odvija u okviru Trećeg IIW južno-istočno evropskog kongresa u zavarivanju. Ovo će biti najveći događaj u oblasti zavarivanja i ispitivanja zavarenih spojeva bez razaranja, održan na jugo-istoku Evrope u 2015. godini i skrenuo je pažnju velikog broja pojedinaca i poslovnih ljudi iz Rumunije i inostranstva.

PODRŠKA RAZVOJU NOVIH TEHNOLOGIJA I INOVACIJAMA

Na Sajmu učestvuje 500 izlagača iz 25 zemalja. Sajam tehnike je jedan od najvećih sajamskih manifestacija koja se održava u Beogradu u periodu od 11. – 15.maja.

Međunarodni Sajam tehnike i tehnoloških dostignuća, 59. po redu otvoren je 11. maja. Na otvaranju Sajma govorili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić i ministar privrede Željko Sertić.

Institut Goše je i ove godine po tradiciji, učestvuje na Sajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa prezentacijom projekta TR 34 028 – Projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije „Istraživanje i optimizacija tehnoloških i funkcionalnih perfomansi ventilacionog mlina termoelektrane Kostolac B“.

Posetiocima Sajma je prezentovana delatnost Instituta Goša preko promotivnog materijala i video prezentacije, kao i veoma uspešnu izdavačku delatnost, brojne monografije i publikacije istraživača Instituta Goša.

Štand Instituta Goša su posetili predstavnici Regionalne privredne komore Požarevac  i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i mnogobrojni partneri i saradnici.

ponedeljak, 30 mart 2015 13:35

Novi ciklus kurseva u Institutu Goša

OBUKE IZ OBLASTI ISPITIVANJA ZAVARENIH SPOJEVA BEZ RAZARANJA

U Institutu Goša u Beogradu, u toku su intenzivne pripreme za otpočinjanje kurseva za vizuelnu i penetrantsku kontrolu zavarenih spojeva, a njihova realizacija očekuje se u drugoj polovini aprila meseca. Kursevi se izvode u saradnji sa partnerima iz Slovačke- CECH ZVÁRAČSKÝCH ODBORNÍKOV iz Trnave, koji će vršiti sertifikaciju.

Kurs za vizuelnu kontrolu zavarenih spojeva (Level I i II) u skladu je sa standardom EN ISO 9712:2012. Kurs će se održavati u prostorijama Instituta Goša u Beogradu, Milana Rakića 35, i traje pet dana u periodu od 14. – 18. aprila 2015. Polaganje će se izvršiti u prvoj polovini maja meseca.

Kurs za penetrantsku kontrolu zavarenih spojeva (Level I i II) u skladu je sa standardom EN ISO 9712:2012. Kurs se takođe održava u prostorijama Instituta Goša u Beogradu i traje tri dana u periodu od 20. - 22. aprila 2015. Polaganje će se izvršiti u prvoj polovini maja 2015.

U Institutu Goša očekuju povećan broj kandidata, imajuči u vidu interesovanje za predhodne kurseve iz ove oblasti, te je na veći broj adresa upućen poziv poslovnim partnerima i pojedincima.

Poseta polaznika IWE i IWT kursa, iz Instituta Goša, je izvedena 3. i 4. marta ove godine, na osnovu poslovno tehnčke saradnje izmedju VTI Žarkovo i Instituta Goša, a domaćin posete u VTI-u je bio dr Zijah Burzić, naučni savetnik, Načelnik Sektora za materijale i zaštitu, sa saradnicima.

U okviru specijalističke edukacije polaznici su imali izuzetnu priliku da se i ove godine upoznaju sa metodama ispitivanja materijala i vazduhoplovnih sklopova u Vojnotehničkom institutu u Žarkovu, VTI.

U sklopu posete, dr Zijah Burzić održao je i nekoliko predavanja na temu zamora materijala i konstrukcija. Nakon predavanja, u savremeno opremljenim laboratorijama polaznici su prisustvovali demonstracionim mehaničko-metalurškim ispitivanjima epriveta izrađenih od opštih konstrukcionih celika, mikrolegiranih čelika i legura aluminijuma.

U prostorijama Regionalne privredne komore Užice, dana 25.februara 2015., održana je prezentacija Instituta Goša.

U okviru edukacije medjunarodnih inženjera i tehnologa u zavarivanju, 27. februara je održano tri predavanja na temu "Obložene elektrode, primena i primeri iz prakse" i prezentacija osnovnih materijala namenjenih zavarenim konstrukcijama.

Gost predavač, g-din Jernej Markež, izvršni R&D rukovodilac u kompaniji MetalWeld iz Poljske, držao je predavanja sa velikim brojem primera iy prakse uz diskusiju, iz svoje dugogodišnje prakse. Posebna vrednost predavanja je bila u transferu znanja i veština za primenu kako dodatnih materijala tako i ponašanja osnovnih materijala pri zavarivanju.

Strana 4 od 17

Kalendar

Novembar 2018
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
You are here Novosti