Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Novosti
Novosti

Zajednička sednica Odbora metalske i elektroindustrije i Odbora rudnika metala i metalurgije, bila je prilika da Institut Goša održi prezentaciju na temu – Istraživanje i optimizacija tehnoloških i funkcionalnih performansi ventilacionog mlina Termoelektrane Kostolac B-2.

Prezentaciju je realizovao, sa svojim saradnicima, dr Boris Katavić, viši naučni saradnik Instituta Goša iz Beograda, 18.decembra prošle godine, u Privrednoj komori Srbije. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora rudnika metala i metalurgije, gospodin Aco Ilić.

Dr Boris Katavić je izložio svoju prezentaciju projekata i zahvalio se na razumevanju Privrednoj komori Srbije i sekretaru Udruženja gospodinu Ljubiši Obradoviću, na mogućnosti da ispred Instituta Goša prikaže projekat koji je kreacija domaće pameti, od ideje do izvođenja.

Projekat TR 34028 je finansiran od strane Ministarstva za prosvetu, nauku  i tehnološki razvoj Republike Srbije, a realizaciju sprovodi Institut Goša u periodu 2011.- 2015.

Pored mnogobrojnih eminentnih privrednika iz čitave zemlje, predstavnika medija i stručne javnosti, prezentaciji je prisustvovao i gospodin Dušan Lazić, sekretar Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, kao i vršilac dužnosti direktora Instituta Goša, gospodin Mirko Ličina.

ZAVAR ZA NOVU ŠANSU

Projekat nevladine organizacije PLENUM iz Nove Varoši, kojim se realizuje obuka zavarivača, finansijski je podržalo Ministarstvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije. Projekat će trajati do 20.januara naredne godine.

Višegodišnje čekanje na birou za zapošljavanje, dovelo je četvoricu mladih obrazovanih ljudi, iz Nove Varoši da sreću i rešavanje egzistencijalnih pitanja, potraže u Centru za obuku zavarivača Instituta Goša u Smederevskoj Palanci.

četvrtak, 11 decembar 2014 16:11

Prezentacija projekta TR34028 u PKS

U Privrednoj komori Srbije, u prisustvu članova Odbora Udruženja za metalsku i elektro industriju i Odbora Udruženja rudnika metala i metalurgije, Institut Goša će održati prezentaciju projekta „Istraživanje i optimizacija tehnoloških i funakcionalnih performansi i ventilacionog mlina termoelektrane Kostolac B-2“, TR34028 Prezentaciju će održati dr Boris Katavić, viši naučni saradnik sa saradnicima.

Projekat TR34028 je finansiran od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, a realizaciju sprovodi Institut Goša u periodu 2011.-2015. Participanti u projektu su Privredno društvo TE „Kostolac“ d.o.o. iz Kostolca i Messer Tehnogas a.d. iz Beograda. Partneri u projektu su: Mašinski fakultet u Beogradu, Tehnički fakultet Mihajlo Pupin, Zrenjanin, Vojnotehnički institut iz Beograda, Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Beograd.

Datum održavanja prezentacije je 18.12.2014. godine sa početkom u 11:00 časova u prostorijama Privredne komore Srbije, Resavska 15, Beograd.

utorak, 18 novembar 2014 11:09

Prvi donatori u Kusatku

U Institutu „Goša“ urađen projekat konaka manastira Pinosava: SOBE I ZA  NOĆENjE POSETILACA

U Institutu „Goša“ u Smederevskoj Palanci urađen je projekat konaka manastira Pinosava u Kusatku. Potpisala ga je dipl. inž. arh. Olivera Ilić, rukovodilac Međunarodnog centra za zaštitu kulturne baštine. Projekat je donacija pomenute naučno-istraživačke ustanove i za dalje korake čeka se odluka nadležnog vladike.

Preuzet tekst: PALANAČKE, 4 NOVEMBAR, 2014.

Dana 27.10.2014. otpočeo je deveti ciklus kurseva za Međunarodne inženjere i tehnologe u zavarivanju u organizaciji Instituta Goša.

9.-10.10.2014. Vojnotehnički institutut u Beogradu

Istraživači Instituta Goša učestvali su na ”Šestoj međunarodnoj konferenciji  odbrambenih tehnologija OTEH 2014“ koja je održana u 9.-10.10.2014.godine u Vojnom tehničkom Institutu u Beogradu.

Tom prilikom su istraživači Instituta Goša prezentirali šest naučno-stručnih radova od kojih su dva izrađena u saradnji sa autorima iz Sudana (Sudan University of Science and Technology-SUST, Khartoum) a i koji su objavljeni i u elektronskom zborniku radova.

AFIRMISANA PRAKTIČNA PRIMENA I INOVATIVNA REŠENJA IZ PROJEKTA

U organizaciji Regionalne privredne komore Požarevac, Pododbora za tehnološke inovacije RPK Požarevac, Institut Goša je realizovao prezentaciju projekta TP34028 „Istraživanje i optimizacija tehnoloških i funkcionalnih performansi ventilacionog mlina Termoelektrane Kostolac B“. Cilj prezentacije je da se relavantna preduzeća i institucije upoznaju sa rezultatima istraživanja na projektu i sagledaju mogućnosti njihove primene u praksi.

Prezentacija je održana u Regionalnom centru za profesionalnu orijentaciju zaposlenih u obrazovanju, u Smederevu 18. septembra ove godine.

O projektu su govorili rukovodilac projekta, viši naučni saradnik dr Boris Katavić, dipl.inž.met, iz Instituta Goša, stručni savetnik Suzana Linić, dipl.inž.maš., istraživač saradnik Marko Ristić, dipl.inž.maš., takođe iz Instituta Goša i viši naučni saradnik dr Mirko Kozić, dipl.inž.maš, VTI Beograd.

Skup je u ime RPK Požarevac otvorio sekretar Odbora za tehnološke inovacije Dragomir Milošević i u pozdravnoj reči istakao dugogodišnju uspešnu saradnju Instituta Goša i Komore.

Po prvi put, u organizaciji Instituta Goša započela je edukacija međunarodnih inspektora u zavarivanju, IWI-C (International Welding Inspector – Comphensive Level), po programu Međunarodnog instituta za zavarivanje IIW. Kurs IWI-C je svečano otvoren juče, 25.septembra u prostorijama Instituta. Uvodnu reč su održali v.d. direktor Instituta Goša, Mirko Ličina dipl. ing. i Izvršni rukovodilac Nacionalnog ovlašćenog tela DUZS-CertPers, dr Vencislav Grabulov dipl.ing, predstavnik Srbije u IAB grupi.

Prema planu i programu IWI-C kursa(detalje pogledajte ovde...), predavanja će se održavati na dve lokacije i to: teorijski deo u Beogradu, dok će se praktična obuka održavati u laboratorijama Instituta Goša u Smederevskoj Palanci. Ukupno trajanje kursa je 97 časova (sa produženjem od 20% za strane polaznike), a posle toga sledi ispit koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dela.

CILJ – PROŠIRENJE OBIMA USLUGA

Ugovor je generalna platforma koja će omogućiti proširenje poslovnih aktivnosti Instituta Goša u regionu i šire.

Predmet ovog Ugovora, koji je potpisan 6. Avgusta u Beogradu, je pružanje usluga kontrole ispitivanja materijala i zavarenih spojeva u akreditovanim laboratorijama (NDT, mehaničko-metalografska laboratorija, hemijska laboratorija i metrološka laboratorija), kao i obuka kadrova u oblasti zavarivanja, atestacija osoblja i uređaja, stručne analize i ekspertize, inženjering i konsalting usluge, uključujući i ostale usluge iz oblasti poslovanja Instituta Goša.

EDUKACIJE ZA MEĐUNARODNE INSPEKTORE U ZAVARIVANJU IWI C

Poštovane kolege,

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da, kao rezultat upućenih nam upita i velikih potreba tržišta rada za visoko kvalifikovanim osobljem u zavarivanju, proširujemo delatnost edukacije osoblja u zavarivanju. Imajući u vidu delatnost vašeg preduzeća i osoblje kao glavni resurs svake proizvodnje, želimo da vam ponudimo obrazovanje osoblja po svetskim standardima, i pozivamo zainteresovane na

KURS ZA MEĐUNARODNE INSPEKTORE  ZAVARIVANJA – IWI C
(International Welding Inspector IWI)

-druga polovina septembra-

koja predstavlja sledeći, viši, nivo znanja i veština u obrazovanju osoblja u zavarivanju koji sledi nakon edukacija za međunarodne inženjere i tehnologe u zavarivanju.

Prema planu, IWI-C kurs počinje u drugoj polovini septembra i održavaće se u prostorijama Instituta Goša, Milana Rakića 35, Beograd. Prijave su u toku, a prijave možete izvršiti putem mejla ili kontakata iz prilogu. IWI-C kurs je intenzivan i traje obaveznih 97 časova. Polaznici IWI C kursa će dobiti potrebnu štampane materijale na početku kursa.

Minimalni uslovi za pohađanje kursa za Međunarodne inspektore u zavarivanju (IWI–C) su:

  • da kandidat za IWI-C kurs poseduje minimalno diplomu o položenom kursu za Međunarodne tehnologe u zavarivanje(IWT) ili Evropske tehnologe u zavarivanju (EWT) ili diplomu Međunarodnog/Evropskog inženjera u zavarivanju (za upis je potrebno dostaviti dokaz – IWT ili IWE diplomu na uvid)
  • da zadovoljava uslov pohađanja

Sticanjem diplome u Institut Goša, diplomirani kandidati će moći da rade na najodgovornijim poslovima poslovima: pripreme, nadzora, kontrole izvršenja i ekspertize zavarenih spojeva.

 

Strana 5 od 17

Kalendar

Novembar 2018
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
You are here Novosti