Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Novosti
Novosti

U Institutu Goša u Smederevskoj Palanci, Prvog srpskog ustanka 202, od ponedeljka 18.februara je počela realizacija predviđenih treninga za odabrane kompanije iz privrede iz zavarivanja punjenom žicom i ultrazvučnog zavarivanja metala. Treninzi su u okviru projekta W-tech, koji sprovodi Institut Goša, a koji je finansiran od strane EU kroz program RSEDP2. Vrednost projekta je 755000 evra i njegovo okončanje se očekuje u toku ove godine.

Grupa mašinskih inženjera iz Sudana i njihove kolege iz Instituta Goša, boravili su 16.januara ove godine u Institutu Goša u Smederevskoj Palanci, gde se za 3 – 4 nedelje očekuje njihova praktična nastava u okviru kursa za međunarodne inženjere. Predmet njihove posete je upoznavanje sa Centarom za obuku zavarivača i zavarivačkog kadra i pratećih laboratorija. Obuka sudanskih inženjera na IWE kursu otpočela je početkom ove godine u Institutu Goša u Beogradu, i to je inače, prvi internacionalni kurs za IWE inženjere za polaznike iz Sudana koji realizuje Institut Goša. Nastava se odvija na engleskom jeziku i trajaće do juna meseca ove godine. Rukovodilac kursa je dr Boris Katavić sa saradnicima i partnerima iz drugih instituta i fakulteta Univerziteta u Beogradu.

četvrtak, 22 novembar 2012 18:00

Sanacija bagera BOMAG

ZAMENA POHABANIH ZUBA

Na deponiji Gradske čistoće u Vinči, u toku je sanacija bagera, kompaktora BOMAG, koju izvodi Institut Goša kao podizvođač firme VLADEX iz Velike Drenove kraj Trstenika. Radovi će potrajati još petnaest dana, procenjuje tim Instituta Goša, predvođen dr Borisom Katavićem i dipl.inž. Zlatanom Milutinovićem.

Institut Goša izvodi zavarivačke radove na zameni zuba bagera BOMAG, koji služi za sabijanje smetlišta. Tako će, pohabani zubi sa točkova ovog džina, zahvaljujući stručnjacima, uskoro biti zamenjeni novim.

VISOK NIVO EDUKACIJE U OBLASTI ZAVARIVANJA


U Institutu Goša, 29.oktobra otvoren je novi Kurs za međunarodne inženjere (IWE) i tehnologe(IWT) u zavarivanju. Otvaranju su prisustvovali polaznici kursa, predstavnici Društva za unapređivanje zavarivanja u Srbiji, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, IMS-a i članovi tima koji učestvuju u organizaciji i sprovođenju kursa. Kurs za međunarodne inženjere i tehnologe u zavarivanju je otvorila i prisutne pozdravila, direktor instituta Goša dr Marina Kutin, IWE, i predavanjem na temu Uvod u tehnologiju zavarivanja, označila početak kursa.

Izvršni rukovodilac DUZS-CertPers - nacionalnog akreditacionog tela (ANB) u zavarivanju za Republiku Srbiju, dr Vencislav Grabulov, dipl. ing. met., je pozdravio skup. Tom prilikom je posebno naglasio mesto i značaj sertifikovane edukacije u zavarivanju po Evropskim, odnosno, međunarodnim standardima, koji se primenjuju i na Kursu za međunarodne inženjere i tehnologe u zavarivanju. Takođe je ukratko objasnio i sled događaja kao i napore međunarodne zavarivačke organizacije, po njegovom mišljenju najbolje organizovane strukovne organizacije u svetu, da se uspostave međunarodni standardi u edukaciji u zavarivanju, kao jedne od aktivnosti koje sprovodi Međunarodna asocijacija IIW, preko svojih 16 komisija. ANB Srbije, DUZS-CertPers, sa svoji predstavnicima je aktivni član u IIW, a ujedno i jedino ovlašćeno nacionalno akreditaciono telo u Republici Srbiji koje dodeljuje ovlašćenja u delatnosti zavarivanja prema utvrđenim strogim međunarodnim standardima.

Smederevska Palanka, 22.10.2012.

Delegaciju MO Bangladeš i Jugoimporta, primila je dr Marina Kutin sa saradnicima i tom prilikom upoznala sa oblastima delatnosti Instituta Goša. Prezentovane su dosadašnje reference i predstavljeni aktuelni projekti na kojima Institut radi sa domaćim i ino partnerima.

Sagledani svi segmenti za dalju saradnju i unapređenje postojećih. Gosti su posebno zainteresovani za mehaničko-metalografsku laboratoriju Instituta Goša.

Delegaciju Jugoimport SDPR predvodi Prof.dr Vukić Lazić.

Kako je Institut Goša od strane Jugoimporta  izabran za nezavisnu laboratoriju za ispitivanje materijala koji se ugrađuju u delove proizvoda namenske industrije, predstavnici Ministarstva odbrane NR Bangladeš su prisustvovali jednom od ispitivanja za te potrebe u mehaničko-metalografskoj laboratoriji u Smederevskoj Palanci.

nedelja, 07 oktobar 2012 18:57

Krajem oktobra u Institutu Goša u Beogradu

POČETAK IWE I IWT KURSA

U Institutu Goša u Beogradu, Milana Rakića 35, 29.oktobra 2012.godine, u 10:30 sati,  počinju kursevi za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja. Predavači su sa Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stručnjaci iz privrede i iz Instituta Goša.

Otvaranje osmog kursa za Međunarodne inženjere zavarivanja (IWE) i sedmog kursa za Međunarodne tehnologe zavarivanja (IWT), otpočeće uvodnim izlaganjem  dr Marine Kutin, direktora Instituta Goša.

Kurs se sastoji od teorijskog dela koji je podeljen u četiri oblasti (postupci zavarivanja i oprema za zavarivanje, materijali i njihovo ponašanje pri zavarivanju,  zavarene konstrukcije i proračuni,  proizvodnja i inženjerska primena).

Praktični deo će biti sproveden u Smederevskoj Palanci gde će kandidati dobiti osnovnu obuku iz zavarivanja.

Podsećamo da se kurs za međunarodne inženjere zavarivanja (IWE) i međunarodne tehnologe zavarivanja (IWT) odvija prema programu i pravilima Međunarodnog instituta za zavarivanje IIW (Doc. IAB-001r4-10, Doc. IAB-252r1-11) i Evropske federacije za zavarivanje (EWF). Ovaj kurs pripada jedinstvenom i sveobuhvatnom sistemu obrazovanja, obuke, kvalifikacije i sertifikovanja koji se primenjuje na pojedince i kompanije i koji je usaglašen na svetskom nivou.

četvrtak, 06 septembar 2012 13:06

W-tech projekat - najava događaja.

Projektom W-tech, do kraja godine, predviđeno je održavanje radionica, tzv. "Open Days", u Institutu Goša u Smederevskoj Palanci.

Svrha ovih radionica je upoznavanje zainteresovanih sa novim tehnologijama zavarivanja i ispitivanja materijala, direktnim učešćem na demonstracijama i uz mogućnost umrežavanja.

 

Institut Goša iz Beograda

Na tradicionalnoj 125. po redu manifestaciji pod nazivom Smederevska Jesen, manifestaciji grožđa i privrede, koja se održava od 3. do 9. septembra u Smederevu, Institut Goša prezentira nove tehnologije zavarivanja. Cilj prezentacije je upoznavanje zainteresovanih preduzeća sa novim tehnologijama u ovoj oblasti i sagledevanje mogućnosti ukljućivanja njihovih zavarivača u program obuke koja će se  organizovati do kraja godine u Institutu Goša u Smederevskoj Palanci. Projekat finansira EU kroz Regionalno društveno-ekonomski program razvoja (RSEDP2), a nosilac projekta je Institut Goša. Moto prezentacije je podizanje kompetentnosti i efikasnije korišćenje znanja i ljudskih resursa.

Obuke iz ultrazvučnog zavarivanja metala

U Institutu Goša u Smederervskoj Palanci, u okviru projekta W-tech koji finansira Evropska unija kroz program RSEDP2, u julu realizuju se obuke na specijalnim aparatima, rumunske proizvodnje, iz oblasti ultrazvučnog zavarivanja metala. Specifičnost ultrazvučnog zavarivanja metala ovom metodom je primena na jako tankim materijalima debljine ispod 1mm, kao i zavarivanje bakra, aluminijuma i drugih srodnih materijala. Upravo ove karakteristike otvorile su mogućnost za sve veću primenu u industriji.

Strana 8 od 17

Kalendar

Novembar 2018
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
You are here Novosti